11 Mart 2009

Cikolatanin Tarihi




KAKAO
Kakao ağacı (Theobrama cacao) Orta ve Güney Amerika'ya özgü bir türdür.Günümüzde Ekvador,Karayipler,Afrika,Güneybatı Asya ile Güney Pasifik adalarından Samoa ve Yeni Gine'de yetiştirilmektedir.



ÇİKOLATA
16. yüzyıl başlarında, günümüzde Meksika'nın bulunduğu bölgede çok güçlü bir uygarlık kuran Aztekler'in çikolatayı ilk bulan toplum olduğuna dair yaygın bir inanış var.Ancak çikolatanın keşfi bundan çok ötelere , antik dönemde Orta Amerika ve Meksika bölgesinde hüküm sürmüş olan Maya uygarlığına kadar gidiyor.Mayalar bir hayvanın kakao ağacından meyve kopardığına şahit olup zamanla bu meyveleri nasıl kullanacaklarını öğrenmişler. Bahsi geçen Amerikan uygarlıkları, keskin bir tada sahip olan bu meyvenin çekirdeklerini ezip bazı yerel malzemelerle karıştırdıktan sonra içecek olarak tüketmişler. Mayalarda daha çok kraliyet ailesi için uygun görülen bu içeceği sıradan insanlar çok özel durumlarda içebiliyormuş.Azteklerde ise yöneticiler, rahipler, rütbeli askerler ve onurlandırılmak istenen tüccarlar bu özel içeceği tadabiliyormuş.Aztek Kralı Moctezuma'nın günde 50 fincan çikolata içtiği rivayet edilirmiş.1502 senesinde Christopher Colombus ve tayfaları kakao çekirdeği ile karşılaşan ilk Avrupalılar olmuşlar.
O da şöyle gelişmiş;Aztek Kralı Moctezuma, Colombus ve ekibine bu çikolatalı içecekten ikram etmiş.Onlar da bu karışımı vatanları olan İspanya'ya götürmeyi bir borç bilmişler.Aztekler kakaoyu su ve biber gibi çeşitli baharatlarla karıştırıp içerken, İspanyollar şekerle karıştırmayı tercih etmişler,çok da iyi etmişler böylece çikolata acı bir içecek olmaktan çıkıp bir tatlı haline gelmiş.



AVRUPA
Derken aradan 80 yıl geçmiş ve İngilizler yine içecek maksadıyla katı çikolata hazırlamışlar.Katı çikolata içecek için kullanılmaktan çıkıp günümüzde yediğimiz haline ulaşmış.Tabii Avrupa'ya da iyice yayılmış.Hollandalı Conrad J. Van Houten kakao yağını,İsviçreli Daniel Peter de sütlü çikolatayı icat etmiş.

RKİYE
Komşuda pişen bize de düşmüş ama biraz geç düşmüş;Türkiye'nin ilk yerel üretim yapan çikolata fabrikası 1927 senesinde Feriköy'de kurulmuş.(Nestle) O zamana kadar Türkiye çikolatayı hep dışarıdan getirtirmiş.Bunun dışında Türkiye'nin ikinci çikolata fabrikası Ordu'da bulunan Sagra ve Tadelle markalarıyla bilinen Sagra Fabrikasıdır.(1936)

Seneler önce ailemle çıktığım Karadeniz turundan aklımda kalan en önemli olay,Sagra fabrikasından kilo ile kakaolu fındık kreması (sarelle) alışımızdır.Hatta Sagra'nın bir musluk sistemi vardı,musluğu açınca sarelle boşalırdı.O musluktan evimde de olmasını hayal ettiğimi bilirim :)


8 yorum:

  1. blogun harika.bundan sonra blogunu izlicem. şimdiden ellerine sağlık ve başarılar:)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler yorumun için :)

    YanıtlaSil
  3. Himm su fotograftaki cikolatalardan yedim ben ,cok guzel onlarin tatlari :)
    Merhaba bu arada memnun oldum ziyaretinize ve yorumunuza :)
    Benim arkadasim (Pastazer)da cok guzel cikolata yapiyor..Yilbasinda yaptigi trufflari esim sayikliyor hala :)Bir yerleseyim Tr'ye bende ogrenmeyi planliyorum..
    Sevgiler size..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,İade-i ziyaret oldu sanırım :) İşten fırsat bulabilirsem kolları sıvayıp çikolata denememe başlayacağım en kısa sürede.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. çikolata en sevdiğim...takipteyim ...çok güzel bloğun....
    sevgiyle...

    YanıtlaSil
  6. merhaba, bütün tariflerinizi gezip çikolata aşkınıza şahit oldum.....bende çok severim...sizi takip edeceğim ellerinize ve emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Çok teşekkürler Akdeniz Kızı..Beklerim her zaman (:

    YanıtlaSil

Aklınızdan Geçenleri Merak Ediyorum (:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails