25 Ocak 2010

Çikolatalı Donut / Çörek




Dunkin Donuts; danıt yada donat diye türlü telaffuzlarda bulunduğumuz çöreklerin tarafımızca bilinen ilk anavatanı! İsminin nereden geldiğini bilir misiniz? Ben bilirim;İngilizce “to dunk” yani bandırmak fiili ile “donut” çöreklerinin kahveye batırılması,bandırılması’ndan geliyor..Bizim bisküviyi çaya batırıp yeme zevkimizin Amerikan versiyonu diyebiliriz (: Peki ben nasıl mı biliyorum isminin nereden geldiğini ? Hayır! gogıl(google)’dan değil;benim orada çalışmışlığım var da oradan biliyorum.Üniversite yıllarımın başında harçlık kazanma davasına işe başlamıştım yarı-zamanlı (part time!) olaraktan.Şimdi üniversite biteli seneler olmuş,masa başı,O tipi cezaevli (Ofis Tipi) iş yerimde o yılları düşününce keşke hep öğrenci olsaymışım da yarı-zamanlı,üç kuruş maaşlı ama çikolata kokulu,mutluluk kokulu o dükkanda çalışmaya devam edebilseymişim.

Şaşkınbakkaldı ilk durak, ilk şube! Bağdat Caddesi’nin neşeli, süslü püslü insanlarının kimi zaman kahkahası, kimi zaman da cakası donatırdı dükkanı. Aromalı kahveler elden ele dolaşır, lobiciler* paspasları sulu bırakır, bitiriciler (finishing*) üst kata Boston Krema* yetiştirmeye uğraşırdı. Şimdi nasıl çalışıyorlar bilmem ama ben “bitirici” olarak pek memnundum bize pişmiş olarak gelen sade donatları süsleyip içlerini marmelatlarla,kremalarla doldurmaktan..Yüzüme dağılan pudra şekeri bulutları,üzerime dökülen o yapış yapış marmelatlar, Dunkin Donuts yazılı tişörtüme sıçrayan rengarenk gıda boyalı soslar..Keşke yine olsalar iş hayatımın içerisinde.

Telefon sesleri,faks sinyalleri duymak yerine mutfakta çalan küçük radyoya eşlik eden benmari makinesinin sesi çınlasa kulaklarımda..Ehliyetim bile yokken henüz, otomotiv kayışı fabrikasında çalışıyor olmak bir garip şimdi (: Arabaya v-kayış takılıp takılmadığı hiç umurumda değil ama ekmeğimi bu umurumda olmayan kayışları yurt dışına göndererek kazanıyorum ne komik!

Hayat,elimize geçen fırsatları değerlendirmemize her zaman izin vermiyor galiba,yada biz beceremiyoruz kullanmayı..Ama ne olursa olsun o yapılamayanlar hep bir “keşke” bırakıyor içimizde..Keşkelerimiz “iyi ki” lerimizden az olsun!



Lobici:Temizlik işlerinden sorumlu Dunkin Donuts elemanları
Finishing:Donat süsleme,hazırlama işlerinden sorumlu Dunkin Donuts elemanları
Boston Krema(Boston Cream):Dunkin Donuts’ın en çok satılan ürünü olup,içi bavyera kreması dolu,üzeri çikolata kaplı donatı.




Malzemeler

.Yarım paket yaş maya
.1 çay bardağı sıvı yağ
.2 yumurta
.3 yemek kaşığı toz şeker
.1 su bardağı ılık su (mayayı eritmek için)
.4 su bardağı elenmiş un (yada alabildiği kadar)
.1 su bardağı soğuk süt
.1 paket vanilya
.50 gr yumuşak margarin

Üzeri için

.100 ml krema
.100 gr bitter çikolata
.Çeşitli süslemeler (damla çikolata,şekerleme,fıstık vs..)

Hazırlanışı

Maya ılık suda eritilir.Üzerine süt ve şeker eklenip karıştırılır.Daha sonra yumurta,un,vanilya ve yağ eklenip hamur iyice yoğurulur.Ele yapışmayacak kıvama gelen hamur 1 saat kadar dinlenmeye bırakılır.(Hamurun iyice kabardığını göreceksiniz) Bir parmak kalınlığında açılan hamurdan kase yada geniş ağızlı bir bardak ile parçalar kesilir daha sonra bu parçaların ortası çay bardağı ile kesilip hamurdan halkalar elde edilir.Hazırlanan halka şekilli hamurlar yağlı kağıt serilmiş tepsiye konulup 170 dereceli fırında, üzerleri kızarana kadar pişirilir.Halkalar fırından çıkar çıkmaz bir fırça yardımıyla üzerlerine margarin sürülür.Halkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra sıra sosunu hazırlamaya geldi;küçük bir tencerede ısınan kremaya bitter çikolatalar eklenip hazır kıvama getirilir.Halka donutlar/çörekler bu kremaya batırılıp üzerleri zevke göre süslenir.Afiyet olsun (:

11 yorum:

  1. Dehset bir goruntu bu sabah sabah:D Ellerine saglik, nefis gorunuyorlaaaar!!

    YanıtlaSil
  2. çok seviyorum bende ama uzak durmakta fayda var çocuklar için ideal ellerinize sağlık harika görünüyorlar..

    YanıtlaSil
  3. Düş bahçesi;tadı çok lezzetli tavsiye ederim (:

    Kalp kurabiye; Çocuklar için derken,hala çocuk kalanlar da dahil sanırım (:

    YanıtlaSil
  4. Canim ellerine ,emegine saglik Benimde sevdigim lezlez sevgiler canim.

    YanıtlaSil
  5. yahu, şunları yapıp yapıp, yükleyip yükleyip ağzımızı sulandırıyorsun beee!!! ben senin kadar becerikli değilim ama yaaaa :((((

    YanıtlaSil
  6. Gülcan, senin çikolatalı şaheser fazlasıyla güzel olmuş,senin de emeğine sağlık.

    Sibel,sen zaten en zor işi yapıyorsun,esas Annelik yetenek isteyen şey (: Ben onu yapabilir miyim emin değilim.Geçen gün saka kuşuma yem vermeyi unuttuğum için öldürüyordum :(

    YanıtlaSil
  7. Selamlar ayyyy tam benlik bir Blog ben cikolata hastasiyim .. hamileligimde bile asi cok yedim ve oglum cok güleryüzlü bir cocuk ben bunu yedigim Cikolatalarada bagliyorum cünkü mutluluk verdigi malum ;-)
    senin cok cok siki bir takibcin olacagimdan eminim .. ellerine emegine saglik.. keske tatma imkanimiz olsaa
    sevgilerle...

    YanıtlaSil
  8. Gülşah kesinlikle mutluluk kaynağı!Çok teşekkürler yorumun için,beklerim her zaman (:

    YanıtlaSil
  9. vaaaaooovvv:))) tam benlik bir lezzet:)
    kendimi şimdi bununla şımartmak isterdim:))))
    ellerine sağlık canım
    nefisss olmuş nefisss
    sevgiler öpücükler

    YanıtlaSil

Aklınızdan Geçenleri Merak Ediyorum (:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails